Rosacea/couperose

Rosacea/couperose

Rosacea is een chronische en niet besmettelijke huidaandoening die voornamelijk de gezichtshuid treft. De aandoening kenmerkt zich door een rode uitslag op het gelaat, een branderig gevoel en pustels. Soms komen hier nog bultjes en puistjes bij kijken, die echter met acne niets te maken hebben. Vooral mensen tussen de 30 en 60 jaar krijgen last van de aandoening. De onderhuidse bloedvaten zijn vergroot, waardoor de huid rood wordt.

Andere klachten die je bij rosacea kunt ervaren zijn:

  • een stekend en branderig gevoel in het gezicht,
  • een droge huid,
  • een grove huidstructuur van de neus
  • oogirritatie.

Wat is couperose

Bij couperose is er een netwerkje van kleine, rode en soms blauwe bloedvaatjes zichtbaar in de huid. Couperose ontstaat wanneer de vaatwandjes verzwakt raken. Dit gebeurt geleidelijk, meestal door veroudering van de huid. De huid, en daarin voorkomende bloedvaten, verliest over de tijd haar stevigheid en elasticiteit. Daarnaast speelt erfelijkheid een belangrijke rol: de sterkte van de vaatwanden is erfelijk bepaald. Ook UV-straling, temperatuurswisselingen, roken en een trauma aan de huid kunnen couperose verergeren. Zijn de vaatjes eenmaal verwijd, dan hebben deze geen functie meer.

Verschillen tussen rosacea en couperose

Het huidbeeld van couperose is vaak vrij stabiel terwijl bij rosacea het huidbeeld soms plotseling kan opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Deze schommelingen komen doordat de huid met rosacea doorgaans gevoelig kan reageren op hormonale veranderingen, temperatuurwisselingen, stress, cosmetica en pittig gekruid of histamine rijk voedingsmiddelen. Mijn collega schreef eerder al eens een blog over voedingstoffen om te vermijden bij rosacea.

Een belangrijke overeenkomt tussen de huidproblemen; zowel couperose als rosacea verergeren door blootstelling aan ultraviolet licht. Bescherm je huid daarom dagelijks met een SPF met UVA en UVB bescherming!

Behandelmogelijkheden

Mesopeels

De Mesopeels gaan namelijk tot in de lederhuid waar andere peelings slechts de hoornlaag bereiken. De Mesopeels zijn gespecialiseerd in: anti-aging, pigmentatieproblemen, acné, couperose en rosacea, striemen, littekens…

Mesoestetic®

De Couperend Maitenance cream ( huidverzorgingproducten)

De Couperend Maintenance Cream is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige, droge huid die sporen bevat van couperose en zorgt ervoor dat de huid kalmeert en een gelijkmatige teint krijgt. Deze crème bevat huidvernieuwende en ontzwellende ingrediënten, waardoor de huid minder gevoelig reageert op externe factoren. De Couperend Maintenance Cream heeft een beschermende werking op de huid, werkt ontstekingsremmend en hydrateert de huid. Deze kalmerende crème minimaliseert zowel huidirritatie als roodheid. Anti-roodheid, kalmerend, hydraterend, anti-irritatie. Voor alle huidtypes, vooral voor rosacea. • Gevoelige huid • Hyperactieve huid • Droge huid • Couperose huid • Rosacea